Resigning does not cut gratuity

If I resign instead of being terminated, do I lose part of my gratuity?

The situation

Resignation does not reduce statutory gratuity. Loss applies only to dismissal for an Art. 61 reason.

The law

  • Art. 54, Labour Law No. 14 of 2004: Gratuity of at least three weeks of last basic wage for each year after one full year of service, pro rata for part years
  • Labour Law No. 14 of 2004: Main private sector employment law

What it means for you

A worker who resigns after 5 years on QAR 7,000 basic still gets at least 7,000 x 12 / 52 x 3 x 5 = QAR 24,231. Give the notice required by the contract and law so the exit is clean.

What to do

  1. Give proper notice.
  2. Ask HR for the calculation.
  3. Check it uses the last basic wage.
  4. Sign only after payment.

We can do this for youEnd of service gratuity calculation and final settlement: QAR 500

Related