GCC national shareholders treated like Qatari

I am a Kuwaiti resident in Qatar with a company here. Is my share taxed?

The situation

Profit shares of GCC nationals are generally treated like Qatari shares and are exempt, with a filing duty.

The law

  • Law No. 24 of 2018 and GTA filing rules for Qatari and GCC owned entities: The share of profit owned by Qatari and GCC nationals is exempt, but the entity still files

What it means for you

As a GCC national your share is normally exempt in the same way as a Qatari share. Check that your nationality is recorded on the CR and in Dhareeba. Mixed companies with non-GCC partners pay tax on the non-GCC share only.

What to do

  1. Check nationality data on the CR.
  2. Confirm the Dhareeba profile shows the right ownership.
  3. File the return each year.
  4. Use QA-CIT-01 if there are non-GCC partners.

We can do this for youTax return for a fully Qatari or GCC owned company (simplified or full return): QAR 3,000

Related