Fully Qatari owned company still has to file

My company is 100 percent Qatari owned and pays no tax. Do I still need to file on Dhareeba?

The situation

Profits owned by Qatari and GCC nationals are exempt, but the company must still file a tax return through Dhareeba.

The law

  • Law No. 24 of 2018 and GTA filing rules for Qatari and GCC owned entities: The share of profit owned by Qatari and GCC nationals is exempt, but the entity still files
  • Art. 24, Law No. 24 of 2018 on Income Tax: Late return penalty of QAR 500 per day, capped at QAR 180,000

What it means for you

Being exempt removes the tax, not the return. A missed return can attract the QAR 500 per day penalty up to QAR 180,000. Smaller companies can use a simplified return, while larger ones file the full form with audited accounts.

What to do

  1. Log in to Dhareeba and check open return periods.
  2. Choose the simplified or full return based on size.
  3. File by the four month deadline.
  4. Keep the acknowledgement for the tax compliance certificate.

We can do this for youTax return for a fully Qatari or GCC owned company (simplified or full return): QAR 3,000

Related