Which tax consultant can serve a PT PMA

Can any tax consultant handle our PT PMA's taxes?

The situation

Under PMK 55/2026, tax consultants hold Tier A, B or C licences. Tier B cannot serve foreign invested companies or permanent establishments; Tier C can serve all.

The law

  • PMK 55/2026 on tax consultants and other parties acting as taxpayer proxies: Tax consultants must be Indonesian citizens with a competence certificate and practice licence; Tier C is needed to serve foreign invested companies
  • Art 32, Law 6/1983 on General Provisions and Tax Procedures (KUP Law), as last amended by Law 6/2023: A taxpayer may appoint a proxy (kuasa) with a special power of attorney to carry out tax rights and duties

What it means for you

Ask for the consultant's practice licence and tier. For a PT PMA you need a Tier C consultant to act as proxy. A consultancy firm in PT form must also meet PMK 55/2026 rules on who founds and leads it.

What to do

  1. Ask for the licence number and tier.
  2. Check it on the DJP or association list.
  3. Sign a special power of attorney.
  4. Assign Coretax roles.

A proxy acting outside their tier can have filings challenged.

We can do this for youSetting up a foreign owned company (PT PMA): investment list, capital, deed, NIB and post set up: IDR 22.000.000

Related