New home VAT refund for UAE nationals
I am an Emirati building my own house. Can I get the VAT back?
The situation
UAE nationals can claim a refund of VAT paid on building a new residence for their own use under the new residence refund scheme.
The law
- Art 75, Federal Decree-Law 8 of 2017: Refund to nationals building a new residence
What it means for you
Keep the building permit, completion certificate, contractor tax invoices and payment proof. Example: VAT of AED 60,000 paid to a contractor on a new villa can be claimed back once the home is complete. Check the current claim deadline after completion on the FTA site.
What to do
- Keep all contractor tax invoices.
- Get the completion certificate.
- File the claim on EmaraTax.
- Track the claim to payment.
We can do this for youVAT refunds: excess input VAT refund, 5-year limit, new residence refund for nationals and tourist refund context: AED 2,500