Buying a new apartment from a developer

I am buying a new flat from a developer. Will they add VAT to the price?

The situation

The first supply of a residential building within 3 years of completion is zero-rated. So the developer charges 0 percent VAT on the sale.

The law

  • Art 45(9), Federal Decree-Law 8 of 2017: First residential supply within 3 years zero-rated

What it means for you

Example: a AED 1.8 million new flat sold for the first time a year after completion carries no VAT. Resales are exempt. Some fees around the purchase, such as agency or service fees, may carry 5 percent VAT.

What to do

  1. Check the building completion date.
  2. Confirm the contract shows no VAT on the price.
  3. Check VAT on agency and other fees.
  4. Keep the contract for records.

We can do this for youVAT on real estate: residential and commercial sales and leases, first supply zero rating, bare land and landlord registration: AED 1,500

Related